Nutricionista - Nutritionist

Mršavljenje i nauka

Mršavljenje i nauka

 

Kada ste konačno prepoznali da imate problem, višak kilograma i loše životne navike, važno je da što pre započnete sa pravilnim režimom ishrane i fizičke aktivnosti.

Mnogo puta ste čuli za čudotvorne dijete i fizičke vežbe koje skoro pa u tren oka rešavaju problem.

Ipak, svesni ste da to što je prava stvar za nekog drugog, ne mora da bude i za vas.

Kada su saveti u vezi ishrane i fizičke aktivnosti potkrepljeni naučnim dokazima, lakše je razumeti objašnjenja i razloge koji stoje iza tih saveta. Tako ćete prepoznati da li su baš ti saveti primenljivi i u vašem slučaju.

 

Saveti sa naučnim objašnjenjem

 

  1. Dižite tegova 3 puta nedeljno


Nauka kaže: 
ovim putem se podstiče sagorevanje većeg procenta kalorijskog unosa a sprečava se usporavanje metabolizma što je rezultat kalorijskog deficit. Dizanje tegova tokom režima sa niskim unosom ugljenih hidrata potpomaže izgradnju mišića u procesu mršavljenja.

 

  1. Jedite više proteina

 

Nauka kaže: proteini podstiču metabolizam i značajno umanjuju opasnost od prejedanja. Proteini u ishrani kontrolišu apetit a time utiču i na kontrolu dnevnog kalorijskog unosa.

 

  1. Jedite puno voća i povrća

 

Nauka kaže: voće i povrće je bogato neophodnim hranljivim materijama. Ishrana bogata voćem i povrćem neće negativno uticati na unos ugljenih hidrata i kalorija tokom pratećeg režima mršavljenja.

 

  1. Izbegavajte namirnice bogate skrobom i dodatim šećerom

 

Nauka kaže: kada se umanji unos namirnica bogatih skrobom i dodatim šećerom, nivo gladi se smanjuje što pomaže da se kontroliše apetit i time umanji opasnost od prejedanja. Kada se iz ishrane izbace namirnice bogate skrobom i dodatim šećerom, koji se brzo pretvaraju u energiju, telo mora da sagori masti da bi dobilo potrebnu energiju i tako podstiče proces mršavljenja.