Nutricionista - Nutritionist

Promenite navike u 8 koraka

Promenite navike u 8 koraka

Izloženi smo brojnim informacijama u korist zdravlja. Neka pravila je lako pratiti, neka nije. Neke informacije imaju smisla a neke baš i ne. Neretko kada naidjemo na prvi kamen spoticanja odustajemo i nastavljamo dalje sa svojim lošim navikama. Ovi saveti će vam pomoći u savladavanju poteškoća:

 1. Izbegnite stroge planove ishrane – restriktivni planovi ishrane, neretko imaju kontra efekat. Pridžavajte se najvažnijeg pravila: umereno i raznovrsno.
 2. Razmišljajte pozitivno – ako razmišljate samo o onome što ne smete da jedete, šanse za uspeh su male. Dozvolite sebi: umereno uživanje u “zabranjenim namirnicama”.
 3. Pratite pravila i tokom putovanja – kada se spremamo za putovanje poslednja stvar o kojoj ćemo razmišljati je hrana. Obično tokom putovanja završimo sa grickalicama, slatkišima i svim onim namirnicama koje generalno izbegavamo a onda vraćanje u svakodnevni kolosek bude težak. Sledeći put budite spremni i ne dozvolite da iskočite iz njega:


  Ponesite vodu sa sobom – 60% našeg tela je voda

  Pripremite užinu – sveže i orašasto voće, sendvič – tako izbegnite prejedanje i kupovinu proizvoda koje izbegavate

  Naspavajte se – kada ne spavamo dovoljno, nesvesno više “grickamo”

           

 4. Jedite hranu najpribližniju svom izvornom obliku – biranjem višestruko preradjene hrane neminovno više unosimo masti, soli i šećera. Namirnice koje su najpribližnije svom izvornom obliku su hranljivo punovredne namirnice. Pripremanjem obroka sa ovim namirnicama, sami imamo kontrolu nad pojedinim dodacima koji mogu imati štetni uticaj na naše zdravlje.
 5. Slušajte svoje telo – ne postoji osoba koja može reći šta je to što je vašem telu potrebno. Ostavite svoje emocije i mišljenje drugih po strani te dozvolite svome telu da kaže šta je to što mu stvarno treba.

 6. Pronadjite svoj način – svaka osoba je drugačija. Zato je važno da svako pronadje svoj način kako da unapredi svoje zdravlje. Ono što funkcioniše kod jedne osobe, ne mora i kod druge.
 7. Budite strpljivi – popraviti zdravlje ili smanjiti kilograme ne može da se desi u jednom trenu. Budite realni i dajte sebi dovoljno vremena da popravite narušeno.

 8. Budite svesni svojih mogućnosti – nije potrebno da budete izvrstan kuvar da biste mogli da pripremate zdrav a ukusan obrok. Obezbedite kuhinju namirnicama koje je lako uklopiti u obrok: sveže i zamrznuto voće i povrće, jaja, sir, isečeno nemasno meso, konzerve tunjevine i sardine. Pridržavajte se pravila: jednostavno i zdravo.