Nutricionista - Nutritionist

Kako ishrana utiče na bujanje Kandide

Kako ishrana utiče na bujanje Kandide

“Kandida dijeta” (KD) predstavlja režim ishrane koji sprečava bujanje gljivica i uspostavlja ravnotežu crevne flore.

Jedan od glavnih uzroka crevne disbioze i preteranog rasta gljivica je ishrana bogata rafinisanim šećerom, višestruko preradjenim proizvodima i brzom hranom. Ove namirnice su bogate šećerom koji podstiče preteran rast Kandide i sastojcima koji izazivaju upalne procese organizma te remete rad creva.

 

Do oslobadjanja od simptoma izazvanih bujanjem Kandide, kao što su nadimanje, mučnina, gasovi, slabo varenje, gljivične infekcije i umor, dolazi uspostavljanjem ravnoteže bakterija i gljivica, inače, normalno prisutnih u crevima, te poboljšanjem samog zdravlja creva.

 

U našem telu živi 40 biliona  mikroorganizama, što je mnogo više od naših sveukupnih telesnih ćelija!

 

Odavno je poznato da zdravlje creva utiče na varenje, imunitet, kontrolu nivoa glukoze u krvi i zdravlje srca. Danas, istraživanja govore i o neospornoj povezanosti zdravlja creva i mentalnog zdravlja.

 

Kandida dijeta je osmišljena da poboljša zdravlje creva, umanji inflamaciju i pospeši imunitet.

 

Principi ovakvog načina ishrane se baziraju na potpunoj eliminaciji proizvoda sa dodatim šećerom i okidačima inflamacije, kao što su gluten i rafinisani proizvodi.

 

Ova ishrana obuhvata ne skrobno povrće, voće sa niskim udelom šećera, žitarice bez glutena, kiselo-mlečne proizvode, fermentisane namirnice i nemasno meso, kao što su piletina i riba.

 

Kandida dijeta je programirana da u isto vreme obezbedi optimalan unos hranljivih materija i da smanji koncentraciju Kandide i upalnih procesa organizma.