Nutricionista - Nutritionist

Šest okidača kandidijaze

Šest okidača kandidijaze

Mnoge vrste gljivica žive u i na ljudskom telu, uključujući i Kandidu. Normalno, manja koncentracija Kandide može da se nadje u ustima, crevima i na koži.

Ukoliko se poremeti normalan balans crevne flore ili oslabi imunitet, Kandida može početi sa nekontrolisanim razmnožavanjem i izazivanjem kandidijaze.

Najčešći okidači bujanja Kandide su:

 1. Antibiotici – poznato je da antibiotici služe za uništavanje patogenih bakterija, izazivača bolesti. Isto tako je važno napomenuti da ovi lekovi unište i deo dobrih bakterija. Zato je važno antibiotike koristiti u krajnjim slučajevima.
  Takodje je poznato da vojska probiotskih bakterija čuva imunitet te disbalans crevne flore može da dovode do narušavanja samog imuniteta, a time i potencijalnog bujanja Kandide.
 2. Ishrana bogata višestruko preradjenim ugljenim hidratima i šećerom – organizmima kao što je Kandida albikan potrebna su organska jedinjenja na bazi ugljenika radi obezbedjivanja energije, poput: glukoze, fruktoze i saharoze.Kandida ovu energiju koristi za:

  a) razmnožavanje i izgradnju ćelijskih zidova, a on se sastoji od 80% ugljenih hidrata

  b) prelazak u patogeni, gljivični oblik

  c) izgradnju biofilmova koji ga štite od vašeg imunog sistema

  Današnja ishrana koja je puna višetruko preradjenih, rafinisanih proizvoda pogodi nekontrolisanom razmnožavanju Kandide.

 3. Preterano konzumiranje alkohola – nekontrolisano korišćenje alkohola može da dovede do oštećenja digestivnog sistema i disbalansa crevne flore te tako da izazove bujanje Kandide, koja će alkohol koristiti kao izvor energije.
 4. Kontraceptivne pilule – dokazano je da estrogen kao glavni sastojak ovih tableta podstiče bujanje gljivica. Kod kontraceptivnih spirala, glavni izazivač nekontrolisanog bujanja Kandide je bakar.
 5. Dijabetes – oboleli od dijabetesa imaju veću šansu od ponavljanja gljivičnih infekcija iz dva razloga:1) – visok nivo glukoze u krvi – Kandida ovaj višak šećera koristi kao izvor energije.

  2) – oslabljen imuni sistem – visok nivo glukoze “zaslepljuje” receptore imunog sistema za prepoznavanje izazivača bolesti, što Kandidi omogućava razmnožavanje i pretvaranje u gljivični oblik.

 6. Visok nivo stresa – postoje dva načina kako stres može uticati na bujanje Kandide:1) – prva reakcija našeg tela, na stresnu situaciju, je lučenje kortizola, hormona koji negativno utiče na imuni sistem i podiže nivo glukoze u krvi. Kandida se hrani viškom šećera a oslabljeni imunitet ne može da se brani.

  2) – stresna situacija može da izazove disbalans crevne flore zbog “zatvaranja” rada digestivnog sistema ili nekontrolisanog rada tankog creva.

Sve u svemu, čuvanjem balansa crevne flore, čuvamo imunitet, kao i obrnuto.