Nutricionista - Nutritionist

Rogač – mnogo više od zamene za kakao!

Rogač – mnogo više od zamene za kakao!

Rogač je zimzeleno drvo, rasprostranjeno na Mediteranu a gajio se još pre 4000 godina na prostoru današnje Sirije. Zovu ga i hlebom Svetog Jovana zbog verovanja da se ovaj svetac njime hranio.

Da li ste znali da je jedinica merenja mase za drago kamenje, karat, nazvana po zrnu rogača? U davna vremena drago kamenje se merilo zrnima rogača jer se verovalo da je svako zrnce iste težine.

Mleveni rogač ili rogač u prahu je zdrava zamena za kakao prah. Pošto rogač ima prirodno slatkastu aromu, nema potrebe za dodavanjem šećera ili nekih drugih zasladjivača tokom pripreme jela.
Ne treba zaboraviti da minimalno procesuiran kakao prah ipak ima i svoja dobra svojstava a šećer ili zasladjivač mu se dodaje zbog prirodno gorkastog ukusa.

Poslednjih godina smo svedoci porasta cene čokolade. Razlog tome je što proizvodjači kakaoa ne mogu da zadovolje sve veću potražnju za ovim proizvodom. Berba kakovca je najvećim delom zastupljena na omanjim farmama zapadne Afrike, koje ne mogu da obezbede investiciju za ulaganje u povećanje proizvodnje. Treba naglasiti i da se na prvu berbu novog zasada kakovca čeka čak 10 godina, dok se prva berba novog zasada rogača očekuje nakon 6 ili 7 godina.

Rogač, kao idealna zamena za kakao je u isto vreme i hrana i lek u svakodnevnoj ishrani a o tome sam već pisala na portalu NajboljaMamaNaSvetu.

Rogač može da bude zamena za brašno, dodatak kolačima ili napicima, sastavni deo krema ili nadeva

Kada se sve sabere i oduzme, rogač bi trebalo da ima značajnije mesto u našoj ishrani.

“Nasuvo” – testo sa rogačom ili štrudla sa rogačom su bili slatki deo mog detinjstva.