Nutricionista - Nutritionist

Kad’ zamiriše kestenje

Kad’ zamiriše kestenje

Brzo zasićuje – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i složenih ugljenih hidrata, kesten brzo izaziva osećaj sitosti. Naravno, to je poželjno u kontroli težine.

Dobar za zube i kosti – Zbog kombinacije kalcijuma, fosfora i magnezijuma ima izuzetan uticaj na zdravlje kostiju i zuba.

Stimuliše funkcije nervnog sistema – Bogat mineralima i vitaminima B grupe, pospešuje dobro zdravlje nervnog sistema i sprečava neurološke promene i oboljenja.

Kesten u ishrani dijabetičara – Zbog visokog sadržaja biljnih vlakana a time i sporije apsorpcije ugljenih hidrata, koristan je u ishrani dijabetičara.

Kesten sadrži sve esencijalne amino kiseline – Ovo je posebno značajno za osobe koje su na veganskoj ishrani, stare osobe i sportiste.

Brašno od kestena je namirnica bez glutena – Ovo ga čini idealnim u ishrani osoba sa celijakijom i osoba u različitoj meri osetljivih na gluten.

Kesten ima efekat kardio-štita – Time što sadrži dobre masnoće i obezbeđuje dobru proporciju omega 3 i 6 masnih kiselina, kesten štiti srce.

Dobar za crevni sistem i imunitet – Bogat biljnim vlaknima, omogućava dobar rad crevnog sistema, dobro stanje bakterijske flore, sprečava konstipaciju i poremećaje creva što sve zajedno blagotvorno deluje i na imunitet.

Dobar za osobe sa visokim krvnim pritiskom – Zbog niskog sadržaja natrijuma a visokog kalijuma, odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije. Njegovo diuretično dejstvo, čini ga pogodnim za osobe kod kojih se zadržava voda u organizmu.

Kesten je dobar u borbi protiv anemije – sa visokim je sadržajem govožđa pa u kombinaciji sa nekim svežim voćem (zbog vitamina C) pomaže kod anemije i umora.