Nutricionista - Nutritionist

Hrana za bolje raspoloženje

Hrana za bolje raspoloženje

Niko se ne oseća raspoloženim, srećnim ili “sa svim ovcama na broju”, svakoga dana. Obično, tim danima žudimo za slatkišima, grickalicama i drugim masnim djakonijama sve u cilju popravljanja trenutnog emotivnog stanja. Neretko posle “izleta” sa takvim lečenjem našeg raspoloženja mogu da se jave stomačne neprijatnosti ili osećaj krivice.

 

Proteini su zakon!

Proteine često povezujemo sa sportski nastrojenim osobama. Ipak, ne bi trebalo da zanemarimo činjenicu da nas proteini drže duže sitim. Oni održavaju stabilan nivo energije i glukoze u krvi, kao i stabilno raspoloženje.

Meso, riba, sir, jaja, orašasto voće, mahunarke

Povećajte omega 3 masne kiseline

Stručnjaci su potvrdili da omega 3 masne kiseline imaju značajnu ulogu za dobro zdravlje mozga a ujedno utiču i na stabilno raspoloženje. Daljim istraživanjima su uvideli da je EPA iz omega 3 masne kiseline  važna za emocionalno zdravlje. Naš mozak se najvećim delom sastoji od masti, čak 60% pa time postaje očigledno zašto su “zdrave masti” dobre.

Losos, skuša, seme konoplje ili lana

 

Jedite više crne čokolade!

Što je čokolada crnja to je bolja. Kakao sadrži polifenole koji imaju pozitivan efekat na raspoloženje. Postoje značajna istraživanja koja potvrdjuju da polifenoli iz kakaoa umanjuju simptome anksioznosti.

Crna čokolada minimum 70% kakaovca, sirovi kakao u prahu

 

Uživajte u šolji čaja 
Čajeve uglavnom pijemo kada nas boli stomak ili smo prehladjeni ali……. Čaj od jasmina može da opije svojim mirisom, podiže raspoloženje i  pomaže kod umirivanja nervoze. Čajevi od kamilice, lavande i valerijane pomažu da se nervni sistem relaksira i tako pripremi za kvalitetan noćni san.

 

Sve u svemu, pravilno rasporedjeni obroci i dobar izbor namirnica pomažu da se izbegnu “napadi” za odredjenom-neželjenom vrstom hrane kao potencijalnim “lekom” za loše raspoloženje.