Nutricionista - Nutritionist

“Brige se lakše ispiraju supom”

“Brige se lakše ispiraju supom”

Hladno doba je idealno vreme za supe. Zato se podsetimo recepata naših baka za kuvanje supe od šupljih kostiju, goveđeg repa ili pileće supe.

Evo devet razloga koja potvrdjuju jevrejsku poslovicu: “Brige se lakše ispiraju supom.”, ali i reči Moliera: “Živim od dobre supe, a ne od lepih reči.”:

  1. Oporavlja digestivni sistem – želatin iz kostiju obnavlja crevne resice i umanjuje upalu izazvanu digestivnim bolestima ili alergenom hranom.
  2. Održava i obnavlja zdravlje zglobova – kombinacija hranljivih materija kao što su kolagen, hondroitin, glukozamin i gelatin, obnavljaju zdravlje zglobova.
  3. Pospešuje dobar imuni sistem
  4. Održava zdravlje kože  kolagen je protein koji održava kožu elastičnom i zdravom.
  5. Utiče na regeneraciju tkiva – glutation je hranljiva materija koja utiče na reparaciju tkiva.
  6. Pomaže detoksifikaciju organizma  glicin stimuliše proizvodnju glutationa, glavnog antioksidanta u organizmu. Glicin štiti jetru od hipoksije (gubitka kiseonika). Glutation sprečava nagomilavanje otrova u jetri.
  7. Pospešuje zdravlje mozga – glicin utiče na kognitivne funkcije, reguliše iskorišćenje energije u mozgu i poboljšava cirkulaciju u njemu. Hondroitin pomaže kod učenja i pamćenja.
  8. Pomaže u lečenju mentalnih bolesti i podstiče zdrav san – glicin pomaže kod lečenja opsesivno-kompulsivnog poremećaja, može da smanji simptome kod šizofrenije, pomaže opuštanje i smanjenje anksioznosti.
  9. Štiti srce – studije su pokazale da glicin umanjuje verovatnoću dobijanja srčanog udara i težinu srčanog udara ako do njega već dođe.

Postoji još jedan razlog a to je da supa  neretko greje srce i dušu.