Nutricionista - Nutritionist

Kako uživati u prazničnoj gozbi bez osećaja krivice?

<strong>Kako uživati u prazničnoj gozbi bez osećaja krivice?</strong>

Tokom prazničnih dana, mnogi se pitaju da li da se prepuste prazničnoj trpezi samo još jednom ili ne. Nažalost, unutrašnje vaganje može da dovede do nepotrebnog nerviranja.

Hrana ne predstavlja samo energiju i utiče na dobro zdravlje, već je uživanje u zajedničkoj prazničnoj trpezi osnova povezivanje unutar porodice i sa prijateljima. Zajedničko obedovanje uz druženje pruža osećaj pripadnosti, koja blagotvorno utiče na mentalno zdravlje.

Odbacite osećaj krivice

Dok su praznici za većinu vreme koje delimo sa prijateljima i rodbinom ispunjeni toplinom, ljubavlju i uživanjem u hrani, za one koji se brinu oko svog fizičkog izgleda ili imaju nezdravu vezu sa hranom, ukusna praznična trpeza može predstavljati pravo mučenje. Iz tog razloga je potrebno razumeti i prihvatiti da praznici nude mnogo više od samog fokusiranja na hranu. Svrha praznične trpeze je deljenje svečanih trenutaka sa dragim osobama uz omiljena jela. Akcenat je na zajednici i međusobnoj podršci.

Ne kažnjavajte se restrikcijom hrane

Pridržavanje režimu ishrane može biti teško i u savršenim uslovima, a kamoli tokom praznika. U ovo doba godine izloženi smo različitim savetima u ishrani koji ne podržavaju dobro zdravlje i pravilne navike na duže staze. Ovo je period kada treba biti nežan prema sebi i nikako se ne kažnjavati strogim ograničenjem u ishrani. Praznici su posebno teški onima koji rade na regulisanju nezdravog odnosa sa hranom. Oni obično izbegavaju obroke tokom dana da bi se “pripremili” za veliki praznični obrok, što može biti kontraproduktivno. Najbolje je, tokom dana se pridržavati normalnog režima ishrane a za praznični obrok strategije koja se osmislila uz podršku dragih nam ljudi (smanjenje šećera, soli, masti u jelima, način pripreme, smanjenje količine hrane za trpezom).

Uživajte u aktivnostima sa porodicom i prijateljima

Povećanje kretanja predstavlja dobar uvod u praznične dane. Zajedničko vreme sa dragim ljudima kroz fizičku aktivnost pruža preko potrebnu podršku onima koji imaju problem sa prihvatanjem sopstvenog fizičkog izgleda. Lagana šetnja, posete prazničnim manifestacijama ili grudvanje omogućiće dalje zbližavanje sa dragim osobama.

Spremite omiljenu hranu i uživajte u svakom zalogaju

Priprema omiljenih sezonskih jela sa porodicom je sasvim sigurno zdrava aktivnost. Ovde je fokus na zajedničkom izboru namirnica za pripremu praznične trpeze a ne na njihovoj eliminaciji.

Polako jedite i uživajte u svakom zalogaju!
Srećni praznici!