Nutricionista - Nutritionist

Dnevna doza zdravlja – Nisu sve masti loše po naše zdravlje!

Dnevna doza zdravlja – Nisu sve masti loše po naše zdravlje!

Ostavljajući “loš glas” o mastima po strani, treba imati na umu da su one nezaobilazan deo naše ishrane. Masti obezbedjuju energiju i održavaju stabilnu temperaturu našeg tela. One su izvor esencijalnih masnih kiselina koje naše telo, samo, ne može da proizvede. Liposolubilni vitamini kao što su A, D i E mogu da se apsorbuju jedino uz pomoć masti.

Birajte “dobre” nezasićene masti, ograničite unos zasićenih a naročito izbegavajte ili u najmanju ruku strogo kontrolišite unos “loših” trans masti.

Dobar izvor nezasićenih masti su: biljna ulja (maslinovo, suncokretovom sojino, kukuruzno), avokado, orašasto voće, semenke i riba.

Imajte na umu da su izvor “loših” masti svi proizvodi koji su višestruko preradjeni (mesne preradjevine, pekarski i konditorski proizvodi) ali i obroci koji se pripremaju prženjem i pohovanjem.

Studije se pokazale da ishrana namirnicama sa mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utiče na regulisanje nivoa holesterola u krvi, što umanjuje rizik od nastanka srčnih oboljenja.
Ove masne kiseline imaju uticaj i na nivo insulina i glukoze u krvi što je od značaja kod lečenja dijabetesa tipa 2.

Generalno, masti pružaju duži osećaj sitosti, umanjuju “napade” gladi i tako potpomažu kontrolu telesne težine.

 

Zdravlje svaki dan!