Nutricionista - Nutritionist

Devet namirnica koje podstiču varenje i jačaju imuni sistem

Devet namirnica koje podstiču varenje i jačaju imuni sistem

Bez dobrog zdravlja creva nema ni jakog imuniteta. Zimski period je naročito “nezgodan” zbog nedostatka svežeg voća i povrća pa tako i vitamina C, ali i potencijalnog preterivanja sa jakom i masnom hranom tokom prazničnih dana koja ometa pravilno varenje a time i apsorpciju nutritivnih materija.

Ove namirnice imaju pozitivan efekat i na digestivni i imuni sistem a dostupne su i tokom zimskog perioda.

Kiseli kupus – neprikosnovena fermenitisana namirnica tokom zimskih dana sadrži obilje dobrih bakterija koje podstiču dobro varenje i vitamina C koje pojačava imunitet u nedostatku svežeg voća i povrća.

Sočivo – samo jedna šolja sočiva sadrži 15 grama biljnih vlakana koje hrane crevnu floru.

Probiotski jogurt – sadrži žive, aktivne kulture, koje podstiču razvoj dobrih bakterija u crevima.

Kefir – fermentisani mlečni napitak sadrži dobre bakterije, koje pospešuju zdravlje digestivnog sistema. U isto vreme je dobar izvor vitamina A i D, kalcijuma i proteina.

Bademi – jedna porcija (30g) sadrži 4 grama biljnih vlakana koja sitost drže duže vreme a utvrdjeno je i da konzumiranje badema pozitivno utiče na mikrobiotsku floru creva.

Lan – sadrži značajnu količinu biljnih vlakana koja utiče na dobro varenje, 1 kašika lana (15g) = 4 grama biljnih vlakana.

Kivi – je odlično prirodno pomoćno sredstvo digestivnog sistema zbog visokog procenta enzima, aktinidina koji potpomaže varenje hrane bogate proteinima.

Nana – olakšava varenje, pomaže u otklanjanju simptoma iritabilnog kolona i ublažava grčeve u stomaku koji izazivaju mučninu.

Djumbir – umanjuje mučninu, smiruje uzburkan stomak i podstiče varenje.