Nutricionista - Nutritionist

Zdrava hrana = ukusna hrana

Zdrava hrana = ukusna hrana

Prvo moramo da odbacimo predrasudu da je zdrava hrana neukusna.

Da li stvarno mislite da je hrana ukusna samo ako pliva u masnoći ili ako je preslana ili preslatka?
Dodatkom začina poboljšavamo ukus jela koje pripremamo. Medjutim, zaboravili smo prave ukuse jer smo preterali sa veštačkim začinima.

Pokušajte nedelju dana hrani dodajete so i biljne začine. Toliko postoji lepih i ukusnih biljnih začina koji oplemenjuju jelo. Danas se na tržištu mogu pronaći začini i iz stranih zemalja.
Ipak, za početak treba koristiti domaće biljne začine. Pošto dosta vremena provodimo na internetu, zašto onda ne bi posvetili pet minuta istraživanja o njihovoj upotrebi. U nekim većim supermarketima se mogu kupiti saksijice svežeg biljnog začina, sa nalepnicom gde piše uz kakvu hranu se najbolje slaže.

Da bi ste uvideli da sve ovo ima smisla, pogledajte recepte nekih stranih kuhinja, gde se koristi obilje biljnih začina.

Ponekad, kada nemam neko povrće za salatu u kući, samo iseckam listove iz saksija sa biljem i napravim savršenu osvežavajuću salatu.

Pokušajte nedelju dana da izbacite i šećer iz ishrane, kasnije ćete uvideti da će vam i manje količine zadovoljavaju potrebu za slatkim.

Svi smo mi učili da kuvamo od naših mama (neki i od tata) a one od njihovih. Ne znači da smo pogrešno naučili, samo smo zaboravili kako su kuvale naše bake, tada se poštovalo kada će se koja hrana jesti.

Postoji još jedna stvar koja čina naša jela zdravim a to je sam način pripreme namirnica. Svi znamo da se prženo i pohovano ne preporučuje u pravilnoj ishrani. Za većinu povrća je dovoljno  deset do petnaest minuta kuvanja u vodi, za neka i manje. Koliko dugo vi kuvate povrće u nekom jelu? Pokušajte sledeći put da ne ubijete sve ono što je vredno u našim namirnicama.

Ne znam da li ste primetili, ponekad najednostavija jela budu najukusnija.