Nutricionista - Nutritionist

Zdrav digestivni sistem u 5 koraka

Zdrav digestivni sistem u 5 koraka

Digestivni sistem je polazna tačka našeg zdravlja. Ukoliko on ne funkcioniše kako treba, doći će do domino efekta u čitavom organizmu.
Varenje hrane započinje još u ustima. Sam čin temeljnog  žvakanja, daje već pozitivan efekat na digestivni sistem, podstiče lučenje enzima za dalje varenje hrane.
Za održavanje dobrog zdravlja digestivnog sistema nije potrebno mnogo, a za njegovo poboljšanje tek nekoliko jednostavnih promena:

  1. Birajte namirnice najpribližnije svom izvornom obliku

Današnja ishrana se bazira na prehrambenim proizvodima kojima manjka prirodnih materija neophodnih za dobro funkcionisanje organizma. Zbog toga je od izuzetne važnosti ishranu bazirati na namirnicama koje su najpribližnije svom izvornom-prirodnom obliku.

Za dobro zdravlje digestivnog sistema važan je unos biljnih vlakana. Svakoga dana unosite sveže i sirovo voće i povrće te mahunarke i integralne žitarice.

  1. Budite fizički aktivni

Čvrsti stomačni mišići obezbedjuju zdrava creva. Jednostavne vežbe za stomačne mišiće imaju pozitivan efekat na crevnu pokretljivost. Što se više budete kretali i pokretljivost creva će biti veća.

  1. Koristite lekovite biljke

Kada osetimo neki digestivni problem, najčešće posežemo za čajem od nane. Postoji mnogo biljaka koje imaju lekovito dejstvo, važno je da pronadjete onu koja baš vama odgovara. Meni je omiljeni djumbir, koji skoro trenutno otklanja digestivne probleme.
Da li vam je poznato ulje korijandera i list maslačka? Ulje od semena korijandera se u Kini koristi vekovima za regulisanje rada creva. Podstiče lučenje crevnih sokova te oslobadja od gasova. List maslačka je jedan od najboljih  detoksifikatora digestivnog sistema.

    4. Potražite trenutak mira

Veza izmedju mentalnog i fizičkog zdravlja je neraskidiva. Stres je tihi ubica današnjeg društva. Iako, stres ne možemo da izbegnemo, možemo promeniti način reagovanja na njega. Kada smo pod stresom, reagujemo borbom sa ili bežanjem od problema. Naš digestivni sistem to trpi. Pronadjite svoj način relaksacije da biste ublažili stres a ujedno i poboljšali digestivno zdravlje.

  1. Ponekad je potrebno iskoristiti pomoć probiotika i enzima

Čak, i ako vodite računa o svojoj ishrani mogu da se jave digestivni problemi. Oni mogu biti izazvani promenom sredine, oskudnim izborom svežeg povrća i voća (zimski period) ili nekom infekcijom. U tim momentima se nemojte ustezati da posegnete za nekim od probiotika i enzima.