Nutricionista - Nutritionist

Kako sagoreti “šlauf” oko struka

Kako sagoreti “šlauf” oko struka

Ne postoji osoba koja ne bi volela da uživa u “iću i piću” bez posledica. Obično kada primetimo pojavu “ljubavnog” ili “pivskog” stomačića, znamo da smo preterivali.

Kada nas udari realnost običo se bacamo na trbušnjake neretko bez rezultata. Činjenica je da će se višak masnoće oko stomaka najbrže istopiti pravilnom ishranom, a vežbama izdefinisati trbušni mišići..

Sagorevanje kalorija će se ubrzati jedino promenom loših životnih navika.

Kako istopiti “salce” oko stomačića bez vežbanja:

  1. Jedite više biljnih vlakana – ovo već i vrabci na grani znaju, ali vredi spomenuti. Biljna vlakna nemaju neku naročitu magičnu moć kod sagorevanja masti, ali zato značajno produžavaju osećaj sitosti. I zato polovinu tanjira ispunite povrćem.
  2. Pijte zeleni čaj – iako se kod nas, čaj najčešće pije u bolesti, ne bi bilo loše s vremena na vreme da počastimo/pročistimo svoj organizam ovim napitkom. Istraživanja su pokazala da je zeleni čaj bogat antioksidantima koji uvećavaju sagorevanje masti. Sa tom idejom ispijanje čaja postaje sve primamljivije.
  3. Opuštanje u vrućoj kupki

Studije su pokazale da izležavanje u vrućoj vodi pomaže u mršavljenju. Za sat vremena izležavanja u kadi punoj vruće vode sagori se oko 140 kalorija, kao za pola sada brzog hoda.

  1. Spavajte goli

Ukoliko ste oskudno odeveni tokom noći, vaše telo mora da se pomuči da bi održavalo normalnu telesnu temperaturu. Utvrdjeno je da se broj smedjih masnih ćelija, koje su potrebne za sagorevanje masti, uvećao kod osoba kojima je bilo hladnije. Nakon mesec dana izlaganja “blagoj hladnoći”, učesnicima  ovog istraživanja smedje masne ćelije su se uvećale za 42%, a sagorevanje masti se uvećalo za 10%.

  1. Prolećno čišćenje

Da li ste znali da se tokom intenzivnog dvočasovnog čišćenja kuće možete sagoreti i do neverovatnih 600 kalorija.

 

Sve u svemu, lepo zvuči da se može mršaviti bez imalo muke, ali realnost govori potpuno drugačije. Trajno smanjenje viška kilograma ili topljenja masti je moguće samo ako promenite loše navike, a svi gore navedeni saveti dodatno ubrzavaju proces.