Nutricionista - Nutritionist

Uticaj hormona na telesnu težinu – Leptin

Uticaj hormona na telesnu težinu – Leptin

Leptin je hormon sitosti, proizvode ga masne ćelije a komunicira sa hipotalamusom, delom mozga koji reguliše apetit i uzimanje hrane. Leptin govori mozgu kada su potrebe organizma za energijom zadovoljene, što potpomaže u sprečavanju prejedanja.

Osobe koje imaju prekomernu težinu ili su gojazne, obično imaju veoma visok nivo leptina u krvi. Jedna studija je pokazala da gojazne osobe imaju četiri puta više leptina nego osobe normalne težine.
Ukoliko leptin smanjuje apetit, gojazne osobe sa visokim nivoom ovog hormona u krvi bi trebalo manje da jedu i gube kilograme. Nažalost, kod gojaznih osoba sistem leptina ne radi kako treba, što ukazuje na leptinsku rezistenciju (otpornost).
Kada je signalizacija leptina poremećena, poruka da se prestane sa jelom ne stiže do mozga, koji ne može da vidi da je dovoljno energije uskladišteno. U suštini, mozak te osobe misli da ona “umire” od gladi te je “tera” da jede.

Potencijalni razlozi za leptinsku rezistenciju su hronično povišen nivo insulina u krvi, kao i upala u hipotalamusu.

Evo nekoliko predloga kako bi se popravila leptinska osetljivost:

  • Izbegavajte hranu koja izaziva upalnu reakciju – naročito zasladjene napitke i trans masne kiseline.
  • Jedite hranu koja ima protivupalna svojstva – u ishranu treba uvrstiti masnu ribu, orahe, badem, lan, kelj, prokelj, spanać, bosiljak, beli luk, djumbir i turmerik (kurkuma).
  • Redovno vežbajte – umerena fizička aktivnost pospešuje leptinsku osetljivost.
  • Spavajte dovoljno studije su pokazale da nedovoljno sna dovodi do opadanja nivoa leptina a time i povećnja apetita.
  • Suplementi – u jednoj studiji se pokazalo da gojazne žene na restriktivnoj ishrani koje su uzimale alfalipoinsku kiselinu i riblje ulje su izgubile više kilograma te imale manje opadanje leptina od kontrolne grupe.