Nutricionista - Nutritionist

Banana protiv sportskih energetskih pića

Banana protiv sportskih energetskih pića

Zašto tokom fizičkog napora majmuni (veranje po drveću) jedu banane, a mi (tokom sportske aktivnosti)  pijemo sportska energetska pića? Ko je tu pametniji?

Tokom evolucije od primata do današnjeg čoveka desilo se sledeće:

  • Hodamo na dve noge, stojimo uspravno (mada koliko običan čovek sedi/radi za kompjuterom to nije uvek moguće)
  • Imamo slabiju vilicu, a veći mozak
  • Razvijenu inteligenciju (ljudski mozak može da osmisli najsloženije mašine ) i moć govora (premda često na TV-u čujemo koješta, što i ne ide u prilog razvijenoj inteligenciji)

Ovo su samo neke činjenice koje govore o našem razvoju i “pameti”. Kako je moguće da tako lako odbacujemo bananu koja je potpuno prirodna, spram sportskog energetskog pića koje u sebi sadrži hemiju pomešanu sa vodom.

banana_vs_gatorade2

Banana je bomba, moćnih nutrijenata i prave kombinacije ugljenih hidrata, koja će oporaviti mišiće, a laka je za nošenje. Kada se pomisli na pristupačnu cenu banana (1kg banana košta kao jedna flaša nekog sportskog energetskog pića), nema razloga zašto ne posegnuti baš za njom.

Evo zašto je banana važna u ishrani sportista, kako profesionalnih tako i rekreativnih:

  • Banana sadrži kalijum, elektrolit koji je neophodan za pravilnu mišićnu kontrakciju. Tokom znojenja se gubi kalijum te ga je potrebno zameniti, a jedna banana će to i uraditi.
  • Sportska aktivnost je jedna vrsta stresa koji doživljava naš organizam, a on pogoduje stvaranju slobodnih radikala koji oštećuju naše ćelije. Medjutim, banana sadrži antoksidante flavonoide, koji će pomoći u obnavljanju oštećenih ćelija.
  • Tokom vežbanja, telo pretvara glikogen (vrsta šećera u našem telu koja se nalazi kao rezerva) u gorivo, pokretačku energiju. Da bi telo bilo što izdržljivije potrebno je nadoknaditi izgubljeni glikogen, unosom ugljenih hidrata. Sportska energetska pića pored ugljenih hidrata imaju i dodati šećer, a banana je potpuno prirodna.
  • Banana je odličan izvor vitamina B6. On pomaže telu da pretvara ugljene hidrate u energiju, a modifikuje masti i proteine, dajući energiju koja je potrebna našem telu tokom sportskih aktivnosti. Takodje, vitamin B6 pomaže u stvaranje neurotransmisera koji su odgovorni za pravilnu komunikaciju izmedju mozga i mišića. Pošto telo ne skladišti vitamin B6 jer je rastvorljiv u vodi, potrebno ga je svakog dana unositi. Jedna banana dnevno obezbedjuje 1/3 dnevnih potreba za vitaminom B6.

banana

Radjena su i istraživanja na ovu temu. Jedna grupa sportista (biciklisti) su jeli banane, a pili vodu, dok je druga grupa sportista pila sportska energetska pića. Istraživači su otkrili da nema razlike izmedju grupa u otkucajima srca, naprezanju i vremenu koje im je bilo potrebno da bi obavili zadatak. Takodje se pokazalo da nema razlike u nastajanju upale mišića izmedju treninga, stvaranja oksidativnog stresa i promena kod imunog sistema.

Medjutim, grupa koja je jela banane je primetila da su sitiji i da su nadutiji, posle svega, jeli su 6 do 7 banana dnevno. Takodje su izgubili 0,4 kilograma više nego grupa koja je pila sportska energetska pića.

Istraživači su zaključili da je konzumiranje banana umesto sportskih energetskih pića pre, tokom i posle dugih fizičkih aktivnosti bolji izbor!

Da li se sećate crtanog filma “Bananamen” i Erika koji je kada bi pojeo bananu postao superheroj nadljudskih sposobnosti?!

Bananaman

Da li ste primetili da naša “gromada od čoveka”, Nole Nacionale, u pauzama izmedju gemova gricka bananu!?

Tennis - Roland Garros French Open - Day Thirteen

Banana je delila glavnu ulogu sa Danijem Alvešom, fudbalerom Barselone, u izbacivanju lopte iz kornera u meču protiv Viljareala. Sa tribina su Daniju Alvešu dobacivali rasističke uvrede i bacili bananu. Njegov odgovor je publiku ostavio bez komentara. Bananu koja je pala pored njegovih nogu (pre izvodjenja kornera) je podigao, ogulio, pojeo i izveo korner! Barselona je na kraju pobedila, naravno!

DaniAlves

Meni su ovi razlozi dovoljni da uvrstim bananu u dnevni jelovnik.

Da li ću imati moći Novaka, Danija ili Erika? Teško, ali ću se sigurno osećati bolje!