Nutricionista - Nutritionist

Trudnice, kilogrami i pravilna ishrana

Trudnice, kilogrami i pravilna ishrana

Drugo stanje, devet meseci, beba i kilogrami…

Neke žene će možda reći da je to pravo vreme kada se neće obazirati na ono što jedu i da će to biti vreme udovoljavanja hranom. Medjutim, da li je to baš tako?! Ako ne spadate u grupu onih žena koje mogu da se takmiče u jelu sa svojim partnerima a da se to na njima ništa ne primeti, uhvatite kočnice i zaustavite se na vreme. Mi koje smo u drugoj grupi “srećnica” možemo samo da im zavidimo. Koliko puta smo u nekom TV programu videli neku holivudsku glumicu ili manekenku sa stomakom do zuba, a posle samo 2-3 meseca od porodjaja kao da nikada nije ni bila u “blaženom stanju” devet meseci. Drage moje, to je Hollywood . Ipak, vratimo se našoj realnosti.

Preporučeno povećanje telesne težine, možete da vidite u sledećoj tabeli, koja je preuzeta iz jedne knjige o trudnoći.

INDEKS TELESNE MASE (BMI) PREPORUČENO UKUPNO POVEĆANJE TELESNE TEŽINE
manji od 19 (mršavost)19 do 26 (normalna težina)27 do 30 (višak kilograma)preko 30 (gojaznost) 12,5 do 18 kg10,5 do 16 kg  7    do 11,5 kg  7 kg

Formula za izračunavanje BMI je:

                                        BMI= TM(kg) : TV2(m)

Na primer : BMI = 59 kg : (1,67×1,67) m2
BMI = 21,15 kg/m2

Možda sve ovo već znate, ali što da se ne podsetimo……..

Preporuke stručnjaka su da se u prvoj polovini trudnoće unese do 300kcal više, a drugom delu do 500kcal. Šta to u stvari znači? Navešću nekoliko primera (podaci su izvadjeni iz tablice koja je u praksi), pa odlučite same :

100g keksa petit beurre = 391kcal,
100g krekera = 465kcal,
100g mlečne čokolade = 528kcal,

100g kelerabe = 24kcal,
100g šargarepe = 36kcal,
100g kupusa = 22kcal,

100g narandži = 35kcal,
100g jabuka = 46kcal,
100g banana = 79kcal.

Sve ovo znači, da treba da imamo 3 glavna obroka i 2 užine, da pijemo minimum 2 l vode i ako smo zdrave da i dalje vežbamo bez obaranja rekorda. Sve ovo će obezbediti lakši oporavak od porodjaja.

Kada je ishrana u pitanju, raznovrsnost je prioritet. Za vreme mučnina i  propratnih simptoma nelagodnosti, teško je razmišljati o raznovrsnosti. Po prolasku ovih simptoma počnite sa “izbiranjem” ali ne u negativnom smislu. Jedite sve voće i povrće koje je u sezoni. Mlečni proizvodi neka vam budu pri ruci. Pripazite da li su svi sirevi prethodno termički obradjeni. Pazite da jedete dovoljno mesa i ribe. Ako volite morske plodove izbacite ih zbog žive, koja bi mogla da bude u povećanim količinama. Često ne znamo njihovo poreklo i kada je bio ulov, pa je najbolje izbegavati ih tih 9 meseci. Svu hranu koja nije termički obradjena ili je nedovoljno obradjena, ne konzumirati. Isto tako pripazite na način pripreme namirnica. Ne pržite hranu da bi izbegli gorušicu koja je verovatno pojačana. Znači, kuvano, bareno ili pečeno u rerni. Što više vode, minimum 2 l da bi ste izbegli zatvor, koji je verni pratilac drugog stanja.

Što se tiče dijetetskih suplemenata, to će vam prepisati doktor nakon uradjenih analiza krvi. Medjutim, folnu kiselinu ne smemo da zaboravimo  tokom prva 3 meseca, preporučuje se uzimanje i pre začeća. Folna kiselina se nalazi u zelenom povrću, šargarepi, kajsiji, dunji, pasulju, raži (ražani hleb) ali i u žumancetu, džigerici… jer samo njihovim unosom nećemo obezbediti dovoljnu količinu tokom trudnoće.
Značaj folne kiseline je višestruk, štiti plod od mogućeg nastanka urođenih defekata centralnog nervnog sistema a posebno kičmene moždine. Osim toga, štiti organizam majke od crevnih parazita i eventualnih trovanja hranom a takođe pomaže da trudnica ima zdraviju i elastičniju kožu. Novija ispitivanja su pokazala da ovaj vitamin ima i analgetski efekat (smanjuje osećaj bola). Folna kiselina utiče na povećanje apetita i poboljšava laktaciju (lučenje mleka).

Moje iskustvo.
Tokom prve trudnoće sam se pridržavala gore navedenih stvari i brzo sam se oporavila. Što se tiče kilograma nisam baš uspela da budem u okviru, dobila sam 20kg a bila sam normalne težine pre trudnoće. Pazila sam na svaki zalogaj koji bih pojela, ograničavala se na 2 kockice čokolade, vežbala redovno i opet nabacila više kilograma od preporučenog.

Moj predlog je da se trudite što više možete, ne samo iz razloga da ne dobijete više kilograma, nego i da biste svom detetu obezbedili zdrav život. Jer ono što vi jedete tokom trudnoće verovatno će biti slika vašeg deteta. Mislite o budućnosti a ne o trenutnom zadovoljstvu. Naravno, niko vam ne brani da se malo zasladite, ali ne preterujte.

Nismo ni svesni koliko načinom ishrane i u opšte načinom života možemo da poboljšamo ili pogoršamo naše zdravstveno stanje.  Nisu baš za sve naše problem krivi geni ili stres.

Ako ne uspete baš da budete u preporučenim granicama za povećanje telesne težine a drugi parametri koje će pratiti vaš doktor su u redu, ne očajavajte. Učinite sve što je u vašoj moći i  pratite savete svog doktora.

Oslobodite se predrasuda o trudnicama.

Radite sve ono što će vas učiniti srećnim, bavite se sportom, uživajte u izlascima dok god vam to telo dozvoljava, ulepšavajte se,…………..

Ako je buduća mama zdrava, srećna i zadovoljna, učinila je sve da obezbedi dobar početak jednog novog života.