// Paste your Google Analytics code from Step 4 here

Obroci, voda i fizička aktivnost (umeren-samouveren)

Obroci, voda i fizička aktivnost (umeren-samouveren)

Svima nam je želja da imamo „normalan“ život, što je izuzetno teško u ovom svetu sa malo vremena a mnogo stresa.  Nemamo kontrolu oko mnogih stvari, koje su uslovljene drugim ljudima ili okolnostima. Zato je vašno postaviti ciljeve, odrediti pravila a pre svega toga biti realan.
Hrana je ta nad kojom imamo najviše kontrole, sami odredjujemo kada, šta i koliko ćemo da pojedemo.Ukoliko uspete da se kontrolišete u jelu, moći ćete da savladate i druge“neprilike“.

Kako to učiniti? Suočavanjem sa istinom koja se zove „Dnevnik ishrane“. Za početak uzmite papir i olovku i zapišite kako izgleda jedan vaš dan:

  • kada su i koliki vaši obroci,
  • koliko tečnosti i koje u toku dana popijete,
  • koliko ste fizički aktivni, a mislim na neku vrstu sporta
  • da li imate neke simptome ili vam se javljaju izrazita osećanja.

Znam da radite po ceo dan i mislite da je ovo što vam predlažem teško ali to je malo truda za velike rezultate. Ako imate decu, sigurno ste primetili da je za njih jako bitam raspored spavanja, jela, igranja…. da bi funkcionisali kako treba.

Ako ste do sada imali 1-2 obroka u toku dana, zapitajte šta ste time postigli.  Da biste bili zdravi ali imali i figuru koja priliči vašoj konstituciji treba da se pratite neka pravila. Sigurno ste se milion puta pitali kako to da imate „višak“ a ne jedete mnogo i to samo jednom ili dva puta dnevno.
Rzmislite o ovome.

Kada ne vodite računa o svome telu, organizam se brani tako što se ubacuje u „auto-pilot“ režim. Kada svoj organizam hranite sa samo 1-2 obroka dnevno duže vreme,  pomisliće da mora sve te unete kalorije mora da čuva za energiju  i da ih šalje u rezervu (salo) jer nije sigurno kada će sledeći put imati obrok.
Medjutim, ako organizam obezbedjujete redovnim obrocima (4-5 dnevno), ono će mirno rasporediti energiju sistemima za njihovo pravilno funkcionisanje.

Druga bolna tačka je voda. Mnogi će reći da piju dovoljno vode, samo kada osećaju žedj, a to je vrlo retko. To sam i ja radila ali pogrešno. Kada osetimo žedj, već smo dehidrirali. Naše telo je 60% vode, izgleda da smo to nekako zaboravili. Isto tako znamo da se duže živi bez hrane, nego vode a opet ništa ne radimo po tom pitanju.
Da li imate potrebu da gricnete nešto izmedju obroka? Zapitajte se da li je to potreba za hranom ili vodom? Gledajte na to na sledeći način. Mozak dobija pogrešne signale jer ne dobija dovoljnu količinu vode. Kada posegnete za nekom grickalicom izmedju obroka to je u stvari potreba za vodom, samo naš mozak to više ne razume.
Ako ste kafopija ili volite da grickate nešto izmedju obroka ili ste “coca cola” ovisnik, vašem telu je potrebno još više vode.

Čak i kada ste naduti treba vam voda, da bi ste što lakše izbacili gasove ali i da se ne bi stvarali novi. Hranu vare „sokići“ koji se proizvode u telu ali će i to biti otežano ako ne unosimo dovoljno tečnosti. Da ne bi došlo do konstipacije, pijte dovoljno vode.
Jedan stručnjak je rekao, ako nam nije teško da se svako jutro po budjenju istuširamo, onda neka nam ne bude teško da isto tako istuširamo i unutrašnje organe, tj da popijemo čašu ili dve mlake vode. Prvo ćemo na taj način očistiti naše unutrašnje organe od nečistoća koje smo udisali i naslaga koje su stvorile dok smo spavali. Druga stvar je da ćemo na taj način olakšati proces varenja.

Na dobro zdravlje našeg tela ima i fizička aktivnost. Pitanje, kako fizičku aktivnost uvrstiti u svakodnevan životni ritam, ima samo jedan odgovor, upornošću.
Pola sata šetnje brzim hodom, odmoriće vas više nego izležavanje na sofi. Naravno, niko vam ne brani da posle posla odmorite na kratko u “horizontali“. Pošto ja nisam stručnjak za fizičku aktivnost, predložiću vam nešto što svi znaju. Generalne preporuke su pola sata šetnje brzim hodom svaki dan i sat vremena gimnastike 3 puta nedeljno.

Za početak može da izgleda i ovako:

  • Živite u zgradi – idite stepenicama, a ne liftom.
  • Samo za one kojima je posao na pola sata peške od kuće – nemojte da idete prevozom; izbeći ćete gužve, uštedeti u gorivu i vremenu dok tražite mesto za parkiranje.
  • Za one kojima posao nije tako blizu, a idu gradskim prevozom – sidjite stanicu ili dve ranije pa “protegnite” svoje umorne noge.
  • Ako ne vežbate a želite nekako da se aktivirate, za početak uradite 10 trbušnjaka, 10 čučnjeva i 10 vežbi za ledja (kada legnete na stomak, ruke stavite iza glave i podižete gornji deo tela). Sve ovo će vam oduzeti 5 do 15 minuta vremena.

Ako sve ovo možete da uradite kod kuće, onda je vreme da se posavetujete sa nekim stručnjakom za sport. Danas postoji mnogo teretana i fitnes centara, pronadjite svoje mesto.

Zašto je sve ovo toliko važno? Problemi nepravilne ishrane nemoraju da se jave odmah, nego se ispoljavaju kasnije u našem životu.

Opšte je poznato da se čovek navikne na sve i da uči dok je živ. Kada sve ovo uspete da uskladite, uvidećete da se nešto i u vama promenilo. Dozvolite sebi da se osećate odlično. Krenite malim koracima i uspećete!