Nutricionista - Nutritionist

8 razloga zbog kojih treba da hodamo svaki dan!

8 razloga zbog kojih treba da hodamo svaki dan!

Održati vitku liniju, nije uvek lako. Ipak, to ne znači da treba da se podvrgavamo rigoroznim režimima i iscrpljujućim vežbama. Umerena a raznovrsna ishrana i svakodnevno hodanje ima pozitivan uticaj na zdravlje i održavanje preporučene telesne težine.

Samo 30 minuta dnevno brzog hoda pozitivno će uticati na:

  1. Mentalno zdravlje – jedan od važnijih uticaja hodanja je popravljanje raspoloženja. Prema Mayo klinici, hodanje potpomaže otklanjanje simptoma depresije i anksioznosti.
  2. Smanjenje viška telesne težine
  3. Smanjenje rizika od pojave pojedinih karcinoma – dve studije su pokazale da 3 sata hodanja nedeljno može da za 50% smanji stopu smrtnih slučajeva kod obolelih od karcinoma dojke ili creva.
  4. Jačanje imunog sistema – hodanje najmanje 30 minuta dnevno povećava nivo ćelija u imunom sistemu.
  5. Prevenciju od dijabetesa – aerobne vežbe pomažu organizmu da bolje iskoristi insulin, kao i kratke a brze šetnje posle obroka.
  6. Kontrolu napada za slatkišima i napada za hranom tokom stresne situacije
  7. Zdravlje kardiovaskularnog sistema – hodanje od minimum 20 minuta dnevno može smanjiti rizik od srčanih oboljenja za 30%.
  8. Motoriku kod starih ljudi – oni koji su fizički aktivni u mladjim danima imaju značajno bolju fizičku pokretljivost u starom dobu.